Vombato lytinių įpročių tyrimai galėtų padėti išsaugoti labai nykstančias rūšis

Vombato lytinių įpročių tyrimai galėtų padėti išsaugoti labai nykstančias rūšis

Pietinės plaukuotosios nosies vombatų patelės dažniau įkanda patinams į stuburą, kai jie yra vaisingiausi, parodė nauji tyrimai.

Šis atradimas yra dalis naujo tyrimo, kuris galėtų atlikti svarbų vaidmenį formuojant labai nykstančio jo giminaičio, šiaurinio plaukuoto nosies vombato, veisimo programas.

Kvinslando universiteto tyrimas, paskelbtas šiandien žurnale Reproduction, Fertility and Development, parodė, kad patelės vombatai mažiau šlapinasi, dažniau vaikščiojo ir patinai dažniau įkando į stuburą.

Kopuliacija – konfrontuojantis veiksmas

Mokslininkė Alyce Swinbourne, kuri tyrimo metu buvo doktorantė, stebėjo vombatų poravimosi elgesį naudodama infraraudonųjų spindulių kameras, įrengtas gyvūnų guoliuose ir lauko aptvaruose.

Ji sakė, kad vedimas į kopuliaciją buvo aktyvus procesas.

“Patinas bandys nuvaryti patelę ir ją nuvargins. Tai beveik kaip patelės kūno rengybos testas”, – sakė daktaras Swinbourne’as.

“Ji šiek tiek pabėgs, tada sulėtins greitį, kad leistų jam pasivyti, o tada dar šiek tiek pabėgs. Tai beveik kaip jį paerzinti.”

Tačiau kalbant apie poravimąsi, veiksmas gali būti priešingas.

Daktaras Swinbourne’as tyrimo metu dirbo su daugybe vombatų, įskaitant pietinį plaukuotas nosies vombatą Ruby.(Pateikta: Kvinslando universitetas)

„Jei pagalvoji apie tai laukinėje gamtoje, patinas persekios patelę į urvą ir tiesiog suporuos, o ji negalės pabėgti. Ji ten įstrigo.

“Tai gali būti gana agresyvu. Kai kurie žmonės žiūri vaizdo įrašus ir sako “o mano žodis, tai gana intensyvu”, bet tai visiškai natūralu ir juokinga žiūrėti.”

Daktaras Swinbourne’as sakė, kad patinai vombatai gauna tiek, kiek duoda siekdami partnerio.

Pietinis plaukuotas nosis vombatas.
Pietinis plaukuotas nosis vombatas, gaudantis paskutinius dienos spindulius Brukfildo gamtosaugos parke, Pietų Australijoje.(„ABC Open“ bendradarbė Claire Marie)

„Vombatai savo stuburą naudoja kaip gynybinį mechanizmą. Patinai turės tai įveikti… taigi, yra daug buožių įkandimo, daug kailio atsiskleidžia nuo stuburo.

„Atrodo šiek tiek siaubingai, skamba šiek tiek siaubingai, bet taip jie poruojasi – tai neįtikėtina.

Pavyzdžių rinkimas yra unikalus iššūkis

Šlapimo mėginių ėmimas vombatų patelių vaisingumo ciklui išmatuoti buvo naudojamas specialiu metodu, pamėgdžiotu iš gamtos.

“Mašelėje mama stimuliuos jauniklius ir laižys kloaką, kad pašalintų atliekas. Aš taikau tą pačią techniką, stimuliuodama tą vietą, kol jie šlapinosi.

Daktaras Swinbourne’as sakė, kad daryti išvadas apie vombatų populiacijas buvo sudėtingas pasiūlymas.

„Patelių cikliškumas yra toks įvairus. Patelės taip pat teikia pirmenybę vyrams.

„Galite sudėti du kartu ir jie neturės jo gabalo, arba galite sujungti du ir jie tikrai gerai sutaria ir poruojasi gana dažnai.

Rūšių išlikimas priklauso nuo tyrimų

2018 m. Federalinis aplinkos ir energetikos departamentas šiaurinio plaukuoto nosies vombato statusą padidino iš nykstančio į labai pavojingą.

Tyrimas buvo sutelktas į pietinių plaukuotųjų vombatų elgesį, nes mokslininkai apribojo prieigą prie šiaurinių vombatų.

Šiaurinio plaukuoto nosies vombato paliktas pėdsakas.
Pėdsakas, kurį paliko šiaurinis plaukuotas nosis vombatas nykstančio gyvūno prieglaudoje pietvakarių Kvinslande.(ABC naujienos: Kathy McLeish)

Tyrėjai įsitikinę, kad išvados padės atkurti vombatą.

„Mums labai sunku išsiaiškinti, koks elgesys rodo, kad patelė ateina į sezoną“, – sakė daktarė Swinbourne.

“Galime gauti aukštos kokybės spermos… įdėkite ją tinkamu laiku ir iš ten sukursime šias pagalbinio apvaisinimo technologijas.”

Wombato populiacijos susiduria su iššūkiais

Žemės naudojimo pokyčiai ir konkurencija dėl maisto su gyvuliais yra pagrindiniai iššūkiai, su kuriais susiduria vombatų populiacijos.

Pietinis plaukuotas nosies vombatas turi daugybę nepriklausomų populiacijų pietų Australijoje, įskaitant Murraylands, Blanchetown, Eyre pusiasalį, Gawler Ranges, Yorke pusiasalį ir Ceduna.

Vombatai taip pat randami tolimoje vakarinėje Pietų Australijos pakrantėje ir tęsiasi iki Vakarų Australijos.

.

Leave a Comment

Your email address will not be published.