Vombatai nukentėjo nuo žudikų augalų „The Independent“.

Vombatai nukentėjo nuo žudikų augalų  „The Independent“.

Nors Australijos šiaurinis plaukuotas nosies vombatas gali būti vienas iš labiausiai nykstančių žinduolių pasaulyje, jo pietinė pusbrolis, palyginti, klestėjo. Tačiau dabar maisto trūkumas ir toksiškų augalų invazija nužudė tūkstančius pietinių vombatų, todėl baiminamasi dėl vietinio išnykimo.

Dėl savo stambaus kūno sudėjimo ir gebėjimo išgyventi sausringame kraštovaizdyje pramintas „krūmo buldozeriu“, pietinis plaukuotas nosis vombatas yra apleistas Pietų Australijos Murrayland regione, vienoje iš pagrindinių jo gyventojų vietų. Daugelis gyvūnų yra išsekę ir praradę kailį, todėl yra jautrūs odos ligoms ir saulės nudegimams. Brigitte Stevens, vadovaujanti Wombat Awareness Organisation, vykdo maisto lašinimus šioje srityje. „Mes ten būname keturis ar penkis kartus per savaitę ir kiekvieną kartą matome šimtus negyvų vombatų“, – sakė ji. “Jiems tiesiog nėra ką valgyti. Jie tiesiogine prasme miršta iš bado.”

Gyvūnų gerovės grupių ir veterinarijos mokslininkų teigimu, pagrindinė priežastis yra ta, kad vietines žoles, kurios yra pagrindinis vombatų maistas, išstūmė egzotiški augalai, tokie kaip svogūnai ir bulvių piktžolės. Situaciją, susidariusią dėl netinkamo žemėtvarkos, dar labiau apsunkino dvejus metus iškritęs didesnis nei vidutinis kritulių kiekis, per kurį suklestėjo piktžolės. Piktžolės ne tik mažai maitinasi, bet ir daugelis jų yra toksiškos ir gali sukelti kepenų ligas.

Adelaidės universiteto veterinarijos patologė Lucy Woolford teigia, kad nemažai jaunų vombatų miršta nuo kepenų nepakankamumo. “Tačiau pagrindinė problema yra mitybos stresas, kurį sukelia stiprus buveinių degradavimas. Per pastaruosius dvejus metus matėme daug daugiau sergančių ir išsekusių vombatų nei anksčiau.”

Viena iš trijų vombatų rūšių – trečioji yra paprastasis vombatas – pietinė atmaina randama pietinėse Australijos pietinėse lygumose ir atviruose miškuose, ypač netoli pakrantės. Jie daugiausia gyvena po žeme, urvuose, ūkininkavimo patalpose, kuriose praeityje buvo per daug ganomos avys ir galvijai, o pastaruoju metu jų gyvuliai buvo išnaikinti. „Tai lėmė ekosistemos disbalansą, dingo vietiniai augalai ir peraugo piktžolės“, – sakė dr. Woolfordas. „Vombatai taip pat turi konkuruoti su introdukuotais triušiais ir kiškiais.

Tačiau pietinės plaukuotosios nosies vombatas vis dar yra gerai išsilaikęs, palyginti su šiaurinėmis rūšimis, kurių 1980-aisiais sumažėjo iki 35 individų. Intensyvios išsaugojimo pastangos, įskaitant IVF metodus, siekiant padidinti jų vaisingumą ir plėšrūnams atsparios tvoros kūrimą aplink vienintelę likusią koloniją centrinėje Kvinslando dalyje, padidino jų skaičių iki 138. Tačiau šiai rūšiai vis dar gresia didesnis pavojus nei didžiajai pandai ir Sumatrano tigrai.

M. Stevens kartu su savo kolega savanoriu gabeno ne tik maisto siuntinius, bet ir gelbėjo sergančius ir prastai maitinamus vombatus ir nuvežė juos į savo priežiūros ir reabilitacijos centrą Adelaidės kalvose. Ten gyvūnai miega lovelėse, po plunksnų antklodėmis ir iš butelio šeriami saldžiųjų bulvių tyrele.

Neseniai ponia Stevens susidūrė su suaugusia moterimi, kurios būklė buvo apgailėtina. „Ji buvo tik oda ir kaulas, ir ji tiesiogine prasme griuvo man ant rankų“, – sakė ji. “Ji svėrė tik 6,3 kilogramo, o veterinarijos gydytojas teisiškai pasakė, kad ji neturėtų būti gyva. Tačiau ji priaugo svorio ir sveiksta, pradėjo atgauti plaukus. Mes ją pavadinome Likimu.”

Niekas nežino, kiek pietinių vombatų liko – juos sunku suskaičiuoti, o nuo 1989 m. nebuvo atlikta jokia apklausa. M. Stevens teigia, kad jos grupės biudžetas ribotas ir gali pasiūlyti tik „Band Aid fix“. „Mes stengiamės padengti tokį didžiulį plotą – pusę milijono akrų, o jūs žiūrite į 50 000 akrų, kuriuos ką tik apaugę svogūnų žolė“.

Ji taip pat sako, kad vombatai, toli gražu nėra kieti, yra „labai jautrūs… Jie labai lengvai susierzina ir čiulpia nykščius“.

Leave a Comment

Your email address will not be published.