Susipažinkite su miško vaiduokliu: retu, neskraidžiu kagu

Susipažinkite su miško vaiduokliu: retu, neskraidžiu kagu

Pagalbininkas

Bec Crew

Pagalbininkas

Bec Crew

Bec Crew yra Sidnėjuje gyvenantis mokslo darbuotojas, mylintis keistus ir nuostabius gyvūnus. Nuo keisto elgesio ir ypatingų prisitaikymų iki naujai atrastų rūšių ir jas suradusių tyrinėtojų – jos temos švenčia, kokie svetimi, tačiau panašūs gali būti tiek daug tarp mūsų gyvenančių būtybių.

Bec Crew

2021 m. gruodžio 6 d


Tarp elegantiškiausių ir paslaptingiausių paukščių pasaulyje kagu žavisi dėl savo unikalaus grožio ir keistų savybių.

Apsiriboja tankiais kalnų miškais ir Grande Terre, pagrindinės Naujosios Kaledonijos salos, krūmynais, kagu yra vienintelė gyva rūšis iš savo genties ir šeimos.

Pelenų pilkos spalvos plunksna, dekoruoti sparnai ir įspūdingas ketera, kuri išsiskleidžia piršlybų ir varžybų metu, kagu sužavėjo vaizduotę tų, kuriems pasisekė sutikti jį laukinėje gamtoje.

Jo garsūs šauksmai, kurie aidi dideliais atstumais ankstyvomis ryto valandomis, įkvėpė Naujosios Kaledonijos vietinius gyventojus kanakus vadinti šį paslaptingą paukštį „miško vaiduokliu“.

Kagu mokslinis pavadinimas, Rhynochetos jubatus, kilęs iš graikų kalbos žodžio rhis, reiškia nosį, ir chetos, reiškiantis kukurūzus, kurie reiškia mažas struktūras, esančias virš nosies angų ant snapo. Šių savybių, žinomų kaip „nosies kukurūzai“, neaptikta jokioje kitoje paukščių rūšyje.

Manoma, kad galbūt kagu evoliucionavo nosies ertmę, kad neleistų dulkėms ir kitoms dalelėms patekti į šnerves, nes jis tiek daug laiko praleidžia nuleidęs snapą purve, ieškodamas sraigių, vabzdžių, driežų ir kirminų. Visą gyvenimą praleidžia žemai žemėje; didžiąja dalimi šis beveik neskraidantis paukštis savo didelius sparnus naudoja tik demonstravimui.

Ir kokie jie yra ekranai. Per piršlybų ritualus ir teritorinius ginčus kagus pakels savo keteras, atsistos tiesiai ir aukštai, išskleis sparnus ir „šoks“ vienas aplinkui.

04.30 Vaizdo autorius: Joe Blossom / Alamy Standartinė nuotrauka

Kartais šis šokis gali pasirodyti gana nepatogiai, kaip rodo šie kagusai:

Kilus grėsmei, kagu atvers sparnus ir nukreips juos į savo plėšrūną, tikėdamasis, kad tai juos supainios. Kaip matote iš toliau esančios nuotraukos, tai gali būti gana įspūdinga:

(Vaizdo kreditas: Auscape International Pty Ltd / Alamy nuotrauka)

Deja, kagus yra labai nesaugioje padėtyje. Apskaičiuota, kad dėl tokių grėsmių kaip laukinės katės ir šunys gamtoje liko mažiau nei 2000 individų.

2017 m. didžioji kagu populiacija Parc des Grandes Fougères, laukinės gamtos prieglobstyje Naujojoje Kaledonijoje, buvo išnaikinta po to, kai du šunys per du mėnesius nužudė pusę visų radijo bangomis pažymėtų individų. Manoma, kad tuo metu gyventojų buvo 1000, tačiau dėl išpuolių buvo sunaikinta daugiau nei 75% kagu šeimų parke. Dabar ši rūšis priskirta prie nykstančių.

Kai kurie mokslininkai įtaria, kad artimiausias kagu giminaitis yra žemumos kagu (Rhynochetos orarius), kuris seniai išnyko. Tai žinoma iš iš dalies suakmenėjusių kaulų, rastų Pindai urvų paleontologinėje vietoje Grande Terre.

Paliksime jums dar keletą filmuotų kagu, demonstruojančių savo gynybinius sugebėjimus:

Leave a Comment

Your email address will not be published.