Šiaurinis plaukuotas nosies vombatas – Australijos geografija

northern hairy nosed wombat

Atkūrimo ir atkūrimo planai leidžia šiauriniam plaukuotam vombatui atsigauti nuo beveik išnykimo

Rebecca Nadge

2015 m. rugsėjo 3 d

Skaitymo laikas: 3 Minutės
Spausdinti šį puslapį


IUCN statusas
Kritiškai nykstantis

AUSTRALIJOS APSAUGOS STATUSAS (EPBC įstatymas)
Nykstantis

DIAPAZONAS
Šiaurinis plaukuotas nosis vombatas yra apribotas Epping Forest nacionalinio parko atkarpoje centrinėje Kvinslando dalyje, o antroji populiacija vystosi Richard Underwood gamtos prieglobstyje netoli Sent Džordžo. Fosiliniai įrodymai rodo, kad rūšys kadaise svyravo nuo centrinės NSW iki Port Douglaso šiaurinėje QLD dalyje.

BENDRINIAI VARDAI
Šiaurinis plaukuotas nosis vombatas, Kvinslando plaukuotas nosis vombatas

BUVEINĖ
Smėlėtas dirvožemis šalia medžių yra ideali vieta vombatams kasti urvus. Vombatų urveliai gali būti iki 3,5 metro po žeme, 20 m ilgio ir pusės metro pločio. Vietinių žolių tiekimas ištisus metus taip pat lemia, kur vombatas gyvena.

KLASIFIKACIJA
Karalystė Gyvūnai
Phylum Chordata
Klasė Žinduoliai
Įsakymas Diprotodonta
Šeima Vombatidae
Genus Lasiorhinus
Rūšis krefftii

Didžiausias iš vombatų rūšių – šiaurinis plaukuotasis vombatas gali užaugti iki metro ilgio ir sverti 40 kg. Šiaurinio plaukuoto nosies vombato ausis ilgesnės, smailesnės nei paprastojo vombato, taip pat platesnis snukis ir minkštesnis kailis. Nepaisant sudėtingos išvaizdos, rūšis gali pasiekti įspūdingą 40 km / h greitį per trumpą atstumą.

Prognozuojama, kad šios rūšies vidutinė gyvenimo trukmė yra 20 metų. Patelės vienu metu atsiveda po vieną joey, o tai paprastai būna nuo lapkričio iki balandžio mėn. Joeys būna maišelyje nuo šešių iki devynių mėnesių, o tada vasaros mėnesiais debiutuoja, kai jiems sukanka metai.

Urvus dalijasi, ypač tarp patelių, o vombatai apsigyvens daugiau nei viename urve. Karštu oru vombatų urvuose gali ilsėtis kiti gyvūnai, pavyzdžiui, pelkės ir goanos.

Vombatai yra naktiniai ir palieka urvą maitintis tik esant idealioms sąlygoms. Žiemos sausuoju sezonu rūšis gali būti aktyvi iki šešių valandų; vasarą dėl didesnio maisto kiekio reikalingos vos dvi valandos.

Vombatų racioną sudaro apie 12 skirtingų žolių rūšių. Lapai aprūpina juos reikiama mityba, o vombatai paprastai sugeba išlaikyti savo būklę net ir per sausras. Šios rūšies dantys auga visą gyvenimą tokiu pat greičiu, kaip ir dyla.

Grėsmės šiauriniam plaukuotam vombatui

Anksčiau pagrindinė grėsmė šiauriniams plaukuotasnukiams vombatams buvo maisto trūkumas dėl per didelio gyvulių ganymo. Sausros ir dingo plėšrūnų padariniai taip pat galėjo prisidėti prie rūšies išnykimo. Reaguojant į dešimties vombatų mirtį nuo dingo 2000 ir 2001 m., Epingo nacionaliniame parke aplink vombatų buveinę buvo pastatyta dingo atspari tvora.

Vombatų populiacijos dydis yra mažas ir apsiriboja ribotu plotu, todėl trūksta genetinės variacijos. 2010 m. surašymo duomenimis, Epingo nacionalinio parko populiacija bendruomenėje buvo 163 vombatai. Susirūpinimą kelia giminingumas, o tokios ligos kaip niežulys ir toksoplazmozė taip pat kelia grėsmę rūšiai.

Epingo nacionalinį parką pamažu užplūsta introdukuotos bufelių žolės rūšys. Auganti tankiuose, sunkiai suvaldomuose gumuluose, bufelių žolė padidina gaisrų riziką ir taip pat užima vombatų maitinimosi vietas.

Šiaurinio plaukuoto nosies vombato atkūrimo planai

Rūšies atkūrimo planai buvo vykdomi nuo 1992 m. 2004–2008 m. šiaurinių plaukuotųjų vombatų atkūrimo plane buvo nustatyti ambicingi tikslai, kurie buvo suskirstyti į penkerių, 10 ir 50 metų planus, siekiant užtikrinti rūšies tvarumą.

Pagrindinis 50 metų plano tikslas buvo sumažinti išnykimo greitį iki mažiau nei vieno procento per 100 metų. Tai būtų pasiekta sukūrus papildomas populiacijas įvairiose vietose.

2008 m. buvo paskelbta, kad kalnakasybos įmonė „Glencore“ (buvusi „Xstrata“) rems šiaurinių plaukuotųjų vombatų perkėlimo į Richard Underwood gamtos prieglobstį netoli Sent Džordžo projektą. Perkėlimas prasidėjo 2009 m., o populiacija yra atidžiai stebima.

Daugiau informacijos

IUCN sąrašas
Australijos apsaugos statusas
Vombato translokacijos dienoraštis
Kraštas
Australijos nykstančių rūšių sąrašas
Šiaurinis plaukuotas nosis vombatas gimdo palaimą

Leave a Comment

Your email address will not be published.