Meilė įkando plaukuotoms bamboms: atskleistas vombatų seksualinis gyvenimas | Nykstančios rūšys

Viskio meilės kąsnelis ant plaukuoto buferio. Tai gali atrodyti kaip nerimą kelianti preliudija, tačiau mokslininkai mano, kad tai gali padėti išgelbėti itin nykstančius vombatų populiacijas Australijos šiaurėje.

Mokslininkai praleido du vombatų veisimosi sezonus, siekdami geriau suprasti pažeidžiamų pietinių plaukuotųjų vombatų seksualinį gyvenimą, naudodami 24 valandų infraraudonųjų spindulių kameras ir šlapimo mėginius.

Prisiregistruokite, kad gautumėte populiariausias istorijas Australijoje kiekvieną dieną vidurdienį

Nelaisvėje vombatus labai sunku veisti. Tyrėjai tikisi, kad pietinių rūšių reprodukcinio elgesio stebėjimas gali padėti padidinti kritiškai nykstančių šiaurinių plaukuotųjų vombatų, kurių liko mažiau nei 200, perspektyvas.

Išvados, ketvirtadienį paskelbtos žurnale Reproduction, Fertility and Development, leidžia geriau suprasti nelaisvėje laikomų vombatų reprodukcinį elgesį.

Tyrėjai nustatė, kad patelės dažniau įkando patinų stuburus vaisingiausioje reprodukcinio ciklo fazėje. Tempas taip pat padidėjo tiek trukmės, tiek dažnio patelių sezono metu.

Kvinslando universiteto docentas Stephenas Johnstonas teigė, kad svarbu suprasti sezoninių vombatų elgsenos rodiklius, nes dėl jų dydžio ir agresyvumo sunku su jais dirbti.

Ženklai galėtų padėti nustatyti poravimo laiką ir būti patarimai zoologijos sodams ir laukinės gamtos vadybininkams.

„Sukūrėme būdą, kaip nustatyti patelių vombatų dauginimosi ciklą, matuojant hormonų kiekį jų šlapime“, – sakė jis. “Visą parą stebint kelis veisimo ciklus, mes aptikome subtilius elgesio pokyčius, susijusius su šio hormoninio kartografavimo svyravimais.”

Šiaurinių plaukuotųjų vombatų nykimas daugiausia buvo susijęs su žmonėmis. Konkurencija dėl ganomų gyvulių maisto kelia didelę grėsmę, ypač sausros metu, nuo tada, kai atvyko europiečiai.

Dauguma gyventojų yra kolonijose Epping miško nacionaliniame parke Kvinslando centre ir Richard Underwood gamtos prieglobstyje netoli Sent Džordžo.

Jie tapo laukinių šunų grobiu ir patyrė buveinių praradimą dėl žemės valymo.

Šiaurinė plaukuota nosis yra viena iš trijų vombatų rūšių ir yra didžiausia, užauganti iki metro ilgio ir sverianti iki 40 kg.

Yra pagrindo tikėtis, kad rūšį pavyks sugrąžinti iš išnykimo ribos. Užfiksavimo ir paleidimo programa rodo, kad devintojo dešimtmečio pabaigoje ir 1990-aisiais buvo likę apie 63. 2010 m. surašymo metu buvo rasti 163 vombatai, o tai yra reikšmingas padidėjimas.

Leave a Comment

Your email address will not be published.