Australijos nykstančios rūšys: šiaurinis plaukuotasis vombatas

Australijos nykstančios rūšys: šiaurinis plaukuotasis vombatas

Sugrąžinti rūšį nuo išnykimo ribos niekada nėra lengva. Paprastai tam reikia ilgalaikio įsipareigojimo, kuris prilygsta viso gyvenimo sunkaus darbo, kurį atlieka atsidavę mokslininkai, vadovai ir rėmėjai.

Tai ypač aktualu, jei rūšis yra didelis gyvūnas, kurio veisimosi rodiklis mažas, nes tokios rūšys lėtai reaguoja į mūsų pastangas. Nė viena Australijos laukinės gamtos rūšis geriau iliustruoja šiuos dalykus nei šiaurinis plaukuotasis vombatas.

Šiaurinis plaukuotas nosis Vombatas (Lasiorhinus krefftii) yra didžiausia iš trijų Australijos vombatų rūšių: patelės gali sverti daugiau nei 40 kg.

Nuo pietinių plaukuotųjų vombatų jis išsiskiria plačiu snukučiu ir juodais akių žiedais bei dideliu dydžiu, o nuo paprastojo vombato šilko pilku kailiu, ilgomis ausimis ir (žinoma) plaukuota nosimi.

Būsena

XX amžiaus pradžioje buvo manoma, kad šiaurinis plaukuotas nosies vombatas išnyko, kai išnyko tik dvi tuo metu žinomos populiacijos (viena netoli Sent Džordžo pietų Kvinslande, kita netoli Jerilderie Naujajame Pietų Velse). Tada, 1930-aisiais, dabartiniame Epping Forest nacionaliniame parke centrinėje Kvinslando dalyje buvo aptikta nedidelė populiacija. Ši populiacija mažėjo, o 1982 m. galėjo būti likę tik apie 30 gyvūnų.

Tais metais galvijai buvo pašalinti, siekiant apsaugoti vombato buveinę. Sunku buvo stebėti gyventojų skaičių, siekiant išsiaiškinti, ar dėl to jų skaičius nepadidėjo. Šiauriniai plaukuotasnukiai vombatai yra ne tik naktiniai, bet ir itin drovūs, todėl juos sunku stebėti. Devintojo dešimtmečio pabaigoje ir dešimtojo dešimtmečio pradžioje gaudymo ir paleidimo programoje buvo pasiūlyta apie 63 gyventojų skaičių.

Šis tyrimas taip pat parodė, kad tokiu mastu gaudymas sukėlė reikšmingą vombatų sutrikimą, todėl buvo rastas geresnis surašymo metodas. Tai apėmė plaukų surinkimą ant lipnios juostos prie įėjimo į urvą ir DNR amplifikavimą, kad būtų galima identifikuoti atskirus vombatus.

2000 m. šiaurinis plaukuotasis vombatas tapo pirmąja rūšimi, kuri buvo cenzūruota iš nuotoliniu būdu surinktų genetinių mėginių. Numatomas gyventojų skaičius buvo 113.

Paskutinio 2010 m. surašymo metu buvo rasti 163 vombatai. Tai vis dar labai mažas skaičius, tačiau tai reiškia, kad populiacija padidėjo net keturis kartus nuo tada, kai buvo apsaugota buveinė.

Šiauriniai plaukuotasnukiai vombatai yra naktiniai ir labai drovūs, todėl juos sunku stebėti.
AAP / Kvinslando vyriausybė

Gyventojų skaičiaus stebėjimas rodo, kad augimas buvo su pertrūkiais. Vombatai gyvena sausoje atogrąžų aplinkoje, kur daugiausia lietaus iškrenta nepatikimais vasaros drėgnais metais. Gali prireikti kelių gerų drėgnų sezonų iš eilės, kad patelės veistųsi, o jų jaunikliai išgyventų iki nujunkymo.

Gyventojų skaičius gali padidėti tik tokiais laikotarpiais, kaip pastarieji keleri metai, kai trys puikūs drėgni sezonai iš eilės. Įrodymai iš nuotolinių kamerų ir pėdsakų rodo, kad neseniai gimė daug jaunuolių.

Grasinimai

Ankstesnį nuosmukį tikriausiai lėmė galvijų ir avių konkurencija dėl ganyklų, ypač sausros metu. Šiauriniai plaukuotojo nosies vombatai niekada nedrįsta maitintis toli nuo savo urvų. Kai ganymas pašalina visas ganyklas iš jų urvų, jie badauja.

Nors Epingo miško populiacija lėtai didėja, vombatų padėtis yra nesaugi. Nors visi pasaulio šiauriniai plaukuotasnukiai vombatai gyvena tik vienoje vietoje, jų visiškas išnykimas yra beveik neišvengiamas. Taip yra todėl, kad anksčiau ar vėliau kokia nors vietinė katastrofa – sausra, potvynis, gaisras, ligų epidemija ar kažkas nenumatyta – užklups ir išnaikins gyventojus.

Strategija

Kadangi sėkmingo veisimosi epizodai gali būti reti, būtinas didelis suaugusiųjų išgyvenamumas: veisiančios patelės turi išgyventi blogus metus, kad galėtų pasinaudoti gerais. Todėl Epingo miško populiacijos valdymu siekiama apsaugoti suaugusiųjų išgyvenimą.

2000–2001 m. dingo įsiveržė į parką ir nužudė mažiausiai devynis vombatus. Reaguodama į tai, aplink vombatų buveinę buvo pastatyta plėšrūnams atspari tvora. Gyventojams palankiu metu buvo įrengtos maitinimo ir girdyklos (nors dauguma vombatų jomis nesinaudoja).

https://www.youtube.com/watch?v=5BkvMiWEBTo

Kitas valdymo tikslas yra sukurti populiacijas kitur. Ieškoti tinkamos vietos antrajai populiacijai pradėta maždaug prieš 20 metų. Galų gale buvo surasta gera vieta, dabar žinoma kaip Richard Underwood gamtos prieglobstis, ir, laimei, žemės savininkai ją suteikė. Jis buvo paruoštas iškraunant gyvulius, aptvėrus, kasant dirbtinius urvus.

Pirmieji gyvūnai iš Epingo miško buvo perkelti 2009 m. Iki šiol ten buvo perkelta 15 gyvūnų. Jie gerai apsigyveno, o veisimas patvirtintas 2011 m. kovo mėn.

Nenuostabu, kad buvo ir nesėkmių. Kai kurie gyvūnai mirė dėl nežinomų priežasčių, ir nors iki šiol gimė trys jaunikliai, išgyveno tik vienas. Tačiau visi devyni šiuo metu ten gyvenantys gyvūnai yra geros būklės ir populiacija turėtų augti.

Išvada

Didėjant Epingo miško populiacijai, o Ričardo Andervudo rezervate įsitvirtinus antrai populiacijai, atrodo, kad šiaurinis plaukuotasis Vombatas atsigauna. Richard Underwood prieglobstis yra mažas (tik 130 hektarų), todėl dabar ieškoma vietos, kur įkurdinti trečią ir didesnį gyventojų skaičių.

Kai tai bus padaryta, galėtume pasakyti, kad po daugelio dešimtmečių sunkaus darbo šiaurinis plaukuotas nosis vombatas pagaliau yra saugus nuo išnykimo.

Šis straipsnis buvo parašytas padedant daktarui Alanui Horsupui, kuris vadovauja Šiaurės plaukuotųjų nosies Wombat atkūrimo projektui Kvinslando aplinkos ir paveldo apsaugos departamente.

„The Conversation“ leidžia seriją apie Australijos nykstančias rūšis. Žiūrėkite čia.

Leave a Comment

Your email address will not be published.